Informatie vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland

Algemeen

Het helpen van dieren in buitenlandse asielen is heel nuttig en zal je veel voldoening en plezier kunnen geven. Wel moet je je realiseren, dat het zeker wat anders zal gaan worden dan een gewone vakantie.

Er wordt van je verwacht dat je flink de handen uit de mouwen wilt steken en er is altijd ontzettend veel werk te doen voor de honderden dieren die er in de meeste asielen verblijven.

Maar bij alle door mij geselecteerde asielen ben je meer dan welkom en samen met de vaste locale vrijwilligers en asielhouder zul je er als dierenvriend zeker een goede tijd gaan hebben.

Je kunt ook zelf gaan zoeken op het internet naar asielen waar je kunt gaan werken, maar je loopt dan wel het risico, dat het werk of de accommodatie niet zo is als je verwacht had. Ik heb daarom een aantal asielen geselecteerd, waar wij als Stichting Dierennood al vele jaren goed mee samenwerken.

De meeste asielen ken ik zelf en anders zijn de eerdere ervaringen van studenten en/of 'gewone' vrijwilligers zoveel mogelijk verwerkt op mijn website. Voor meer aanvullende informatie verwijs is graag naar mijn website www.dierenstages.nl die speciaal gericht is op officiële Dierenartsen en studenten Diergeneeskunde of Dierverzorging.

www.dierenstages.nl

Als je een asiel hebt gekozen, mag je rechtstreeks met de contactpersoon van dat asiel contact opnemen. Het emailadres staat op de website pagina van dierenstages.nl vermeld.

Ik hoef er niet (meer) tussen te zitten, aangezien ik daar geen tijd meer voor heb. Daardoor hoef je ook geen bemiddelingskosten aan mij te betalen. Het kan zijn dat het asiel wel bemiddelingskosten rekent, omdat zij immers nu al het werk van mij gaan overnemen. Zoals communiceren van de vluchtgegevens, enz.

Als toch nog een vraag hebt, dat je niet met het asiel zelf kunt bespreken mag je mij altijd (liefst overdag) daarvoor bellen (010-420 23 44) en daar reken ik uiteraard ook geen kosten voor.

 

Gezondheid

Ik adviseer voor vaccinaties de website aan te houden van de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam:
http://www.travelclinic.com/reisadvies-per-land/73.htm

Zij hebben de meest concrete ervaringen en contacten wat betreft internationaal reizen.

In vrijwel alle geselecteerde landen is het erg oppassen met eten. Voorkomen is altijd beter dan genezen: geen ongekookte voeding, geen ijs en geen salades. Pas vooral ook op met ijsblokjes in een café of restaurant! Ga ook niet eten op markten of van stalletjes langs de kant van de weg. Men zegt ook wel eens: Kook het, Schil het, of Vergeet het! En als je dan toch maag- en darmklachten krijgt, zorg dan in ieder geval dat je voldoende ORS bij de hand hebt om je zoutbalans op orde te houden.

 

De vliegreis

Je dient zelf je reservering te maken voor de retourvluchten naar die bestemming. Voor de luchthavens verwijs ik je mijn naar website www.dierenstages.nl

Ik adviseer om zoveel mogelijk alleen rechtstreekse vluchten te nemen, zonder onderweg te moeten overstappen. Als er vertragingen ontstaan ​​kan dit immers grote problemen met de doorverbinding geven.

Op de meeste geselecteerde bestemmingen wordt er gevlogen met zgn. goedkope vervoerders. Hoewel deze goedkoop kunnen zijn – afhankelijk van de datum je boekt – is de zaak om goed te kijken naar vaak extra toeslagen die er nog bij komen, zoals voor je koffer, reserveringskosten, etc. Ook valt de service van dergelijke naar low-cost carriers vaak erg tegen als een vlucht onverhoopt vertraagd of zelfs geannuleerd wordt.

 

Ik adviseer dan ook om bij een klein prijsverschil toch te kiezen voor zgn. IATA luchtvaartmaatschappijen, zoals bijv. TAP Air Portugal of Transavia. Bovendien mogen er dan meestal dieren mee op hun vluchten. Dat is bijv. niet mogelijk bij Ryanair.

Kijk daarbij ook naar de kosten voor een eventuele wijziging van datum of zelfs annulering. Er kan zich samenhangen met een force majeure situatie aandienen, gevolgen een wijziging van het schema is noodzakelijk.

Geef je reisgegevens na je reservering dan door naar je contactpersoon van het asiel. Dus vluchtnummer, vluchttijden en de luchthaven van vertrek. Bij bepaalde adressen is het aan te bevelen om een ​​auto te huren, maar dat kun je ook met je contactpersoon bespreken.

De accommodatie

Je kunt met de asieleigenaar overleggen welke accommodatie voor welke prijzen beschikbaar zijn. Zeker nu na de Corona-situatie zijn er wellicht grote verschillen ontstaan, mt de tijd daarvoor.

Je hoeft voor geen enkel appartement zelf iets mee te nemen. Er is altijd beddengoed en handdoeken en evt. keukengerei aanwezig.

Bij de meeste andere asielen zijn eer WiFi mogelijkheden. Maar check vooraf nog maar even.

Officiële papieren en geld

Je hebt voor alle landen een geldig paspoort nodig. Verder adviseer ik je vooraf even goed na te gaan hoe je verzekeringen geregeld zijn. Vaak zul je al verzekerd zijn tegen ziektekosten, maar wellicht zijn daar maximale bedragen en verblijfsduur aan verbonden.

Ook kan het verstandig zijn om toch een aparte reisverzekering af te sluiten. Behalve dat je dan verzekerd bent tegen diefstal, zit daar vaak ook een vergoeding bij voor als je onverhoopt eerder naar huis terug moet keren.

Pas goed op je contante geld tijdens je gehele reis!

Neem voor de eerste 2 of 3 dagen wat kontante euro’s mee. Er zijn overal pinautomaten bij locale banken, maar soms niet direct op loopafstand van je appartement. Ik adviseer ook een creditcard mee te nemen: als ‘backup’ voor je bankpasje en in geval van een onvoorziene grote uitgave. Bij onverhoopte grotere medische kosten, zoals bij ziekenhuisopname, is het handig als je beschikt over een European Health Insurance Card (EHIC). Deze kun je verkrijgen bij je eigen ziektekostenverzekeringsmaatschappij en wordt in de hele wereld erkend als een garantie voor de eventueel te maken kosten.

Begeleiding ter plaatse

Afhankelijk van wat je afspreekt met je contactpersoon, kan er iemand op je staan te wachten bij aankomst op de luchthaven. Bijv. bijv. Aanifeira zal dat een chauffeur van Uber kunnen zijn.

Minimaal één persoon in de asielen zal redelijk tot goed Engels spreken. Maar de andere mensen waar je mee gaat samenwerken zullen zeker ook hun best doen om met je te kunnen communiceren. Misschien kun je een woordenboekje meenemen van de taal van het land.

Bij een eventueel probleem, maar ook als je een goed idee hebt, is de asielhouder je aanspreekpunt.

Werkzaamheden

Je kunt jezelf wel ongeveer voorstellen welke werkzaamheden je in een asiel mag gaan doen. Naast het normale schoonmaken van de hokken en het verzorgen van de dieren zelf, kun je aangeven als je denkt dat je meer kan.

Misschien ben je wel handig in het knippen van nagels of het checken van de vachten op teken na een wandeling.

In principe zijn de werktijden ongeveer gelijk aan die in Nederland. Maar soms wijkt dit wat af vanwege de soms hoge temperaturen. Dan begint men vaak wat vroeger, om dan ook wat eerder te kunnen stoppen.

Je werkt meestal 5 dagen in een week, maar het kan zijn, dat je gevraagd wordt om ook eens een keer een zaterdag en/of zondag te werken, omdat de dieren dan natuurlijk ook hun verzorging nodig hebben. Je krijgt dan uiteraard die tijd gecompenseerd met vrije tijd door de week.

Financiële situatie

Wat de totale reis je ongeveer gaat kosten, kun je van te voren vrij nauwkeurig uitrekenen. De vluchten kun je zelf bekijken en de kosten van het overnachten staan in de website www.dierenstages.nl omschreven, maar zijn echter wel onder voorbehoud van prijswijzigingen. Check dat dus nog even met je locale contactpersoon.

 

De prijzen in de supermarkt om het eten klaar te maken zijn meestal wat lager dan in Nederland. Maar ook voor het eten in eetcafés of restaurants kunnen de prijzen lager zijn dan in Nederland, maar na de Corona-tijd kunnen daar prijswijzigingen doorgevoerd zijn.

Vrijwel alle asielen waar ik mee samenwerk ontvangen geen enkele financiële steun van hun gemeente of van de rest van de overheid. Zij zijn dan ook volledig afhankelijk van donateurs, giften en speciale acties die ze steeds weer moeten verzinnen. Zoals een Kerstmarkt, fancy fair, kleine loterij, enz.

Bovendien is het jammer dat er meestal maar heel weinig dieren locaal geadopteerd kunnen worden. Ook adopties naar andere landen komt niet veel voor. Daarvoor moet er immers een stichting in Nederland zijn, die de dieren opvangt en de verdere contacten onderhoudt met de eventuele adoptieouders.

Als je een dier zou willen meenemen naar Nederland – hetzij voor jezelf of voor iemand anders – moet je goed met de asielhouder doornemen van de actuele regels daarvoor zijn. Het kan namelijk zijn dat het verplicht is dat het dier op jouw eigen naam komt te staan. Dat geeft de minste problemen bij aankomst in Nederland. Uiteraard kunnen die gegevens dan spoedig daarna weer aangepast worden.

Het zou fijn zijn als je daar – indien mogelijk – rekening mee houdt, bij het selecteren van de luchtvaartmaatschappij. Of neem dit even door met je contactpersoon als je dat eventueel voor een te adopteren dier zou willen doen. Maar er zijn ook veel vrijwilligers (en studenten) die ter plaatse besluiten om een dier mee terug te nemen en deze òf zelf te houden, òf er een goed huis voor te gaan vinden bij familie of vrienden. Geeft veel voldoening!

Tip om mee te nemen: Misschien kun je van te voren wat speeltjes voor de dieren in het te bezoeken asiel verzamelen: wat speelgoed, hondenriemen, e.d. Dat weegt niet zo veel in je bagage en je doet er de asieldieren een groot plezier mee!

Tips voor op reis

Nog een paar zaken die je wellicht goed van pas kunnen komen:

– Neem een paar stevige (oude) schoenen of nog beter kaplaarzen mee. De directe omgeving van sommige asielen is vaak wat moeilijk beloopbaar. Bij een hevige regenval kan er soms water of zelfs modder rondom het asiel aanwezig zijn.

– Vergeet niet wat om iets te lezen mee te nemen. Er is niet overal ’s avonds televisie aanwezig.

– De temperaturen kunnen in alle landen rondom de Middellandse Zee qua winter en zomer erg uiteen lopen. In de wintermaanden word je aangeraden om wat warme kleding mee te nemen (een sweater of trainingsjasje is ideaal!) en voor ’s nachts een warme pyjama. Terwijl het in de zomermaanden juist (zeer) heet kan worden en je dan moet zorgen voor een goede zonnebril, zonnebrandolie en ook iets mee voor op je hoofd.

– Maak van tevoren een fotokopie van je paspoort, je bankpasje(s), creditcard en evt. andere waardedocumenten en bewaar deze separaat. Dit maakt een (onverhoopte) aangifte in geval van verlies veel eenvoudiger.

Om het risico van verlies of diefstal van deze waardevolle documenten te voorkomen, raad ik je persoonlijk aan, om zo’n klein plat stoffen tasje met ritssluiting te kopen (bijv. bij de ANWB), dat je op je lichaam onder je kleding en om je nek kan hangen.

Denk aan zakkenrollerij of aan een onverhoopte inbraak (kan ook overdag!) in je appartement.

Een heuptasje kan ook, maar daar zit iets meer risico aan verbonden doordat het meer zichtbaar is.

Belangrijk!

– Noteer goed de telefoonnummers van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt en van je bank en evt. creditcardmaatschappij, in geval je je pasje(s) onverhoopt verliest.

– Laat de gegevens zoals je eigen telefoonnr. en dat van de asielhouder ook achter bij de thuisblijvers.

– Zorg dat de luchtvaartmaatschappij je locaal kan bereiken, in geval van vertragingen of zelfs uitstel van een vlucht. Of neem 48 uur voor de terugreis contact met hen op als herbevestiging.

– Zorg ervoor dat al je bagage goed gelabeld is met zowel je eigen naam en mobiel telefoonnr., maar liefst ook het adres van waar je naar toe gaat. Als je dat (nog) niet hebt, vraag het mij dan. Zeker als je moet overstappen op een andere vlucht, komt het helaas regelmatig voor, dat bagage vertraging oploopt en dan is het heel belangrijk dat men weet waar het naar toe gestuurd moet worden.

– Spreek met een taxi-chauffeur eerst van te voren een ritprijs af, of kijk of hij de meter op nul zet en hem laat lopen. Vraag daarvoor eerst bij mensen waar je zit (als ze het weten) hoeveel kilometer het is. Of kijk zelf als je de mogelijkheid hebt op internet.

– Neem wat rolletjes drop of snoep mee. Daar doe je kinderen die je tegen zult komen een groot plezier mee.

– Let altijd goed op met geldtransacties. Men berekent dikwijls in je nadeel of geeft te weinig wisselgeld terug. Soms zelfs verlopen geldbiljetten. Ook bij creditcard-transacties goed opletten dat je je kaart niet uit het oog verliest. Soms heeft men in een ander vertrek een apparaat staan, waarmee ze er een kopie van kunnen maken.

– Het meenemen van je laptop vind ik persoonlijk een vrij hoog risico op verlies of diefstal. Je kunt hem niet 24 uur per dag in de gaten houden en in veel landen is zo’n apparaat zeer geliefd en dus zeer aantrekkelijk. Bovendien is er vrijwel overal een Internet-café in de omgeving.

– Voor de meeste landen buiten Europa is een universele stekkerset aan te raden.